Ensin hieman esittelyä siitä mikä vene 5.5M Trial L-004 vuodelta 1951 oikein on.
5.5M veneet saivat alkunsa 1950. 5.5M on konstruktioluokka ja kaikki veneet ovat tietyn mittasäännön mukaan rakennettuja kilpaveneitä. Kaikki veneet ovat omia yksilöitään, toista täysin samanlaista ei ole.
Helsingin olympialaisissa kaksi vuotta myöhemmin 1952 viisvitosten kanssa purjehdittiin ensi kertaa olympiatasolla. Luokka menetti olympiastatuksen toiselle venetyypille 1972. Silti veneitä kehitetään ja veneillä kilpaillaan edelleen aktiivisesti. Nykyään viisvitoset jakautuvat kolmeen kategoriaan Klassikkoihin(Trial), Evoluutioihin ja Moderneihin. Lisätietoja luokasta Suomen 5.5M yhdistyksen nettisivuilta.
1950 Suomessa valmistui kolme viisvitosta. Trial oli seuraavana vuonna valmistuneista suomalaisista viisvitosista ensimmäinen ollen neljäs suomessa valmistunut purjenumeroltaan L-004.
Veneen suunnitteli Carl-Olof Granfelt ja vene veistettiin Wileniuksen telakalla Porvoossa. Trialin emäpuu ja kölirakenteet ovat tammea ja laudoitus mahonkia, kaaret ovat saarnesta ja kansi vanerista. Toinen Granfeltin suunnittelema viisvitonen valmistui pari vuotta myöhemmin ja sai nimekseen Experiment.
Granfeltin suunnittelemat veneet edustavat nimiensä mukaisesti uusia kokeiluja, jotka vakiintuivat myöhemmin moniin luokan veneisiin, kuten negatiivinen peräpeili ja keulan muodossa ns. knuckle bow jotka ovat suunniteltu pidentämään purjehdus vesilinjaa. Trial on kerännyt aikanaan hyvän palkintosaaliin pursiseura HSS.n palkintokaappiin.
Trialilla purjehdittiin 1980-luvun alkupuolelle asti, kunnes se menetti mastonsa tulipalossa 1985. Tämän jälkeen vene varastoitiin navetan vintille Somerolle, josta sen tie kulkeutui Rymättylän kautta minulle 2013. Jossain vaiheessa veneelle oli aloitettu tekemään köliremonttia ja emäpuun vaihtoa mutta tämä oli jäänyt kesken. Keväällä 2015 museovirasto myönsi veneelle historiallisten veneiden korjausavustusta ja työt etenivät viime kesänä emäpuun korjauksella, tässä yhteydessä tuli uusittua myös kaikki kölitukit, kölin perästeevi, purettua vanha vanerikansi ja hiottua pohja sekä kyljet ulkopuolelta.
Nyt tuli seuraava hetki viedä projektia eteenpäin ja asentaa lyijyköli paikoilleen. Vene siirrettiin Paraisten venekeskuksen korjaamohalliin roikkumaan taljoissa ja lyijykölin vinssasin pystyyn oikeaan asentoon tuettuna trukkilavan päälle. Näin siirtely ja sovittelu onnistui helposti. Kölin umpinaisen puuosan liimasin ja pulttasin kasaan tammesta. Kahden viikon työn jälkeen pystyin huokaamaan veistäjän selän olleen lyijyä sitkeämpi, kun pääsiäisenä vihdoin sain lyijypainon kiinnitettyä lopullisesti.
Seuraavaksi samalla rupeamalla oli ohjelmassa vielä liimata epoksilla saarni rimoista uudet painokaaret kölin alueelle. Trialin vanhat painokaaret olivat pääosin ehjät ja hyväkuntoiset, vain eväkölin kohdalla syvälle pilssiin taivutetut osat olivat entiset, 15 kaarta molemmin puolin. Nämä kaaret päätin korjata niin, että jatkan vanhoja kaaria uusilla muotoon liimatuilla, tulevan katkeamisen ehkäisemiseksi. Jatkos kohdat sijoittelin niin etteivät ainakaan vierekkäiset kaaret jatku samasta kohtaa. Kaarten korjauspalat on nyt tehty.
Tässä kohtaa tuli sitten taas aikataulut vastaan ja Trial siirtyi korjaamohallista takaisin pukille kylmään halliin. Kaarten korjauspalat odottavat kiinnitystä, jonka jälkeen pääsen laudoittamaan kölin umpeen ja korjaamaan pari haljennutta runko lautaa. Myös muutama lautasauma vaatii rimoittamista. Kevään asiakasveneet vaativat nyt suurimman huomion, mutta Trialin tilanne on sen verran hyvällä mallilla, että viikonloppuisin pääsen viemään kunnostustyötä hyvin eteenpäin. Vähän tulevan kevään resursseista riippuen tulevat Trialin rungon ja kannen korjaustyöt valmistumaan joko keski- tai loppukesästä ja vene on tarkoitus laittaa heti veteen kellumaan.
Ja sitten vielä muistutus. Museoviraston kunnostusavustuksen yhtenä ehtona on, ettei venettä saa myydä pois Suomesta. Venettä on kuitenkin kunnostettu kilpailukäyttöön. Joten jos kiinnostus veneellä kilpailemisesta heräsi, niin Trial on myytävänä. Nyt on vielä mahdollista vaikuttaa ulkonäköasioihin, kuten kannen väriin. Lisäksi on mahdollista vaikuttaa siihen, tuleeko vene purjehduskuntoon tämän kesän aikana, siis heloituksiin ja rikaukseen.